Direktlänk till inlägg 1 augusti 2008

Kräv kastrering vid könsbyte

Av svenne - 1 augusti 2008 22:37

Om man har fötts med kvinnliga könsorgan, men önskar bli en man, även fysiskt istället är det självklart att även de inre kvinnliga könsorganen ska tas bort. Marie Degerblad, överläkare och enokrinolog säger att om man inte vill bli av med sina ursprungliga könsorgan är det svårt att se att man uppfyller diagnosen för äkta transexualism. jag kunde inte sagt det bättre själv.



Homosexualitet och transexualism är inga sjukdomar och ska inte bekostas av sjukvårdens pengar.

 
 
Ingen bild

Bengt Held

2 augusti 2008 09:44

Du skriver att sjukvården inte ska bekosta operationer för sk könsbyten. Menar du på allvar att transsexuella själv ska betala hundratusentals kronor för att få leva som de själv identifierar sig som? Vet du hur det är att känna att man har "fel kön". Många av dem mår så dåligt att hälften av alla transsexuella allvarligt har funderat att ta livet av sig enligt rapporter.

I tex Storbritannien och Spanien måste transsexuella inte ens operera sig för att juridiskt få byta kön. Där räcker det att en läkare konstaterat att vederbörande är genuint transsexuell alltså identifierar sig med det andra könet än sitt biologiska kön.

Här är fakta om könstillhörighetslagen.

Lagen om fastställelse av könstillhörighet som är från 1972 kräver att den som ska "byta kön" måste vara ogift, svensk medborgare, steril och ha fyllt 18 år. Häromåret tillsatte dåvarande socialdemokratiska regeringen en utredning om lagen. Den presenterade sin rapport mars 2007. Alla riksdagspartier var för utredningen. Sista remissdag var november 2007. Regeringen förbereder nu en ny lag om fastställelse av könstillhörighet.

För att "byta kön" måste en person vara ogift. Motiveringen till det kravet var att det inte fanns någon partnerskapslag 1972 vilket det gör idag så att äktenskap nu automatiskt kan övergå i partnerskap och vice versa. Om riksdagen säger ja till en könsneutral äktenskapslag försvinner problemet helt för då gäller ju äktenskap för alla som gifter sig. Efter att könstillhörighetsutredningen lämnat sitt utredningsförslag var remissinstanserna i princip eniga om att riksdagen bör avskaffa kravet att en person måste vara ogift för att få juridiskt byta. Många länder i Europa har inte den typen av krav.

En person måste vara svensk medborgare för att få juridiskt byta kön. Orsaken till det var att när riksdagen sa ja till könstillhörighetslagen 1972 trodde de att annars skulle många transsexuella från andra länder flytta till Sverige för att bli opererade vilket inte var tillåtet då i vissa länder. Idag har de flesta länder någon typ av lagreglering så det kravet menar många inte är aktuellt att ha kvar idag. För övrigt brukar det inte vara något medborgarskapskrav för sjukvård i Sverige. Efter att könstillhörighetsutredningen lämnat sitt utredningsförslag var remissinstanserna i princip eniga om att riksdagen bör avskaffa kravet att en person måste vara svensk medborgare för att få juridiskt byta kön i Sverige.

Sverige är ett av få länder i Europa som har medborgarskapskrav för juridiskt byte av kön. Tyskland har visserligen också ett sådant krav men deras policy är i praktiken att även tillåta utländska medborgare som bor i landet att juridiskt byta kön.

Enligt lagen om fastställelse av könstillhörighet måste en person vara steriliserad för att få juridiskt byta kön. Det beror på att riksdagen 1972 menade att personer som bytt kön inte bör ha barn. Idag ställer staten ett ultimatum till de som ska byta kön. Om de inte steriliserar sig får de inte juridiskt byta kön.

Könstillhörighetsutredningen föreslog ett slopande av kravet att en person måste vara steriliserad för att få byta kön men istället vill de införa ett krav att en person måste ha tagit bort sina könskörtlar d.v.s testiklar respektive äggstockar för att få juridiskt byta kön. I praktiken är det alltså en skärpning av kravet.

Könstillhörighetsutredningen vill dock att transpersoner ska ha möjlighet att spara sina könsceller d.v.s sperma och äggceller före operationen för att de efter operationen ska kunna bli föräldrar. Efter att könstillhörighetsutredningen lämnat sitt utredningförslag var remissinstanserna oeniga om det är rätt att tillåta transsexuella att spara könsceller.

Det är idag inte i lag förbjudet för transsexuella att spara sina könsceller före könsbytesoperationen. Socialstyrelsen tolkar dock könstillhörighetslagens sterilitetskrav så att det inte ska vara tillåtet för transsexuella att göra det. Andra grupper som av någon orsak riskerar bli sterila har möjlighet att spara sina könsceller. Några länder t.ex Storbritannien och Spanien tillåter transsexuella att spara sina könsceller för att efter operationen kunna bli biologiska föräldrar.

Bengt Held


 
Ingen bild

Enok

2 augusti 2008 10:09

Axel Grönqvist, läkarstudent och transaktivist som just nu genomgår hormonbehandling för att accepteras som man säger att kastrering är en operation som inte är medicinskt motiverad.
Då undrar jag - är könsbytet medicinskt motiverat?

 
Johnny Scharonne

Johnny Scharonne

2 augusti 2008 10:17

Vad fint att du är insatt i transsexualism och kan allt om sjukdomar och sånt. :P

http://scharonne.wordpress.com

 
Pia

Pia

2 augusti 2008 12:23

Glöm inte att tvångskastration även kommer gälla intersexuella, dvs. personer med tvetydig könstillhörighet. Läkare kan komma att tvingas kastrera personer som de egentligen inte alls anser ska kastreras. Ni kan läsa mer om intersexualism på INIS hemsida:

http://inis-org.se

Pia

http://inis-org.se

 
Norah

Norah

2 augusti 2008 12:50

Antingen är man man eller man kvinna. Vi har inte ett tredje kön. Har själv kommenterat frågan i min blogg http://norah4you.wordpress.com
Om kvinna vill bli man, så borde kvinnan vilja bli man till kropp och själ inte bara utanverket....

http://norah4you.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av svenne - 22 januari 2009 11:58

Numera kommer uppdateringar att göras på http://www.inkomsten.se   Lägg till den i din rss läsare istället. ...

Av svenne - 5 december 2008 14:08

Riksbankens sänkning av räntan den 4/12 till 2,0 procent ser jag som en form av konstgjord andning. Det kommer göra att några företag överlever lite längre och några överbelånade bostadsägare kan bo kvar lite längre. Men det löser inga problem på sik...

Av svenne - 4 november 2008 20:17

Den gamla vidskepelsen att man inte ska lägga nycklarna på bordet har aldrig varit mer aktuellt än nu. Stefan Savage professor vid Jacobs School of Engineering vid University of California i San Diego och handledare för de  har lett en grupp student...

Av svenne - 4 november 2008 11:18

Många har nog uppmärksammat läkemedelsverkets kampanj crimemedicin, vars syfte är att uppmärksamma oetiska förhållanden bakom  oseriösa företag som säljer läkemedel på internet. De har gjort en välgjort webbsida kring detta men inte registrerat andr...

Av svenne - 1 november 2008 20:46

   Helt otroligt. 80-talet var tog du väägen.     Sonseed var en kristet popband, med rötterna i Church of Our Lady of Perpetual Help i New York, och grundades i början av 1980-talet. De gjorde bara ett album...       ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards